Creatief met Film
presenteert

DOCUMENTAIRE KICKSTARTER

 
creatief met film

workshop traject

Wil je eindelijk aan de slag om jouw filmidee naar een hoger plan te tillen? Heb je ambities op het documentaire-vlak en behoefte aan verdieping in de media industrie?

De Documentaire Kickstarter is hét workshoptraject voor creatieve en ambitieuze filmmakers, waarin inspirerende colleges worden gecombineerd met praktische informatie over het vak. Daarnaast krijg je persoonlijke coaching door professionals en ontmoet je gelijkgestemde mediamakers.

Dus wil jij een waardevol netwerk, een goed filmplan én een strategie ontwikkelen voor subsidie-aanvragen en ter verheldering van je focus, meld je dan nu aan!

De Documentaire Kickstarter is ontwikkeld dóór en vóór gepassioneerde filmmakers: enthousiasmerend, helder en realistisch.

De volgende editie start 29 augustus 2019 in Amsterdam, inschrijven kan via de link hieronder!

Dit traject overtrof mijn verwachtingen! De combinatie van workshops met pitches is heel leerzaam.
— Annebel * televisie-redacteur

Documentaires vergen een hoop geduld, creativiteit en doorzettingsvermogen van de makers. Hoewel iedereen best zelf kan leren draaien, monteren en filmpjes produceren, ligt het succes van een geslaagde film juist in de basis die je niét leert op YouTube: vaardigheden om met goede research een idee te ontwikkelen tot een haalbaar én uniek verhaal voor een documentaire.
Maar hoe begin je daaraan in het huidige, versplinterende en ondoorzichtige medialandschap? De Documentaire Kickstarter kan jou hiermee helpen.

 
Erg leuk om te leren hoe makers van een daadwerkelijk ‘af’ product het voortraject hebben aangepakt. Het gaf energie en moed!
— Elsie * regisseur & filmfestivalorganisator
creatief met film
creative film academy.jpg
creatief met film

inhoud

In deze Kickstarter doorloop je in 8 sessies de belangrijkste stappen van documentaire-ontwikkeling. Je leert helder en overtuigend te verwoorden wáárom en hóe jou film gemaakt moet worden, want dat proces is de basis van elke (documentaire-)film. Er is daarnaast ook veel aandacht voor achtergrondinformatie over de praktische mogelijkheden als debuut-filmmaker. Na afloop van dit traject heb je dus een realistisch beeld van de filmindustrie, een compact filmplan en een ‘plan de campagne’ om vol vertrouwen jouw elevator pitch aan de juiste mensen te presenten. (Zie ook onderaan deze pagina.)

Of je nu moeite hebt met kiezen tussen verschillende ideeën of vastloopt in de research. Dankzij de coaching van professionals én gelijkgestemden, til je jouw idee naar een hoger plan. Het programma van de Documentaire Kickstarter is opgedeeld is 5 thema’s:
1. medialandschap & research
2. regie
3. filmplan
4. privé-sessie
5. masterclass en pitch

 
  • MEDIALANDSCHAP & RESEARCH

Wat zijn de mogelijkheden en valkuilen voor beginnende makers? In deze eerste bijeenkomst zetten we de status quo van de huidige media-industrie in een helder perspectief, gevolgd door case studies van een (on)succesvolle debuut-documentaires.

In sessie 2 en 3 deelt ervaren documentaire-researcher Liza Kemman do’s en dont’s over haar vak research. De nadruk ligt op praktijkvoorbeelden, zoals het bepalen van je zoekgebied en het benaderen van hoofdpersonen.

Wat is er nodig om te bepalen of je in de goede richting zit? Welke strategieën passen bij jouw idee en vooral, wanneer is een verhaal wel of juist niet interessant voor een film?

  • REGIE

Dankzij de research ben je nu in staat om de logline en synopsis van je film verder te verbeteren. Dit proces vergt de nodige zelfreflectie en een open, nieuwsgierige houding. Prijswinnend regisseur Nathalie Crum zal je daarom op haar eigen, inspirerende wijze in 2 sessies meenemen in het proces van documentaire-regie, waarbij ze niet schuwt om zowel haar eigen successen als ook de valkuilen te delen. Zo leg je zo de basis van jouw filmplan.

documentaire kickstarter2.jpg
  • filmplan

Deze bijeenkomst is een tussentijds evaluatiemoment, want elke deelnemer pitcht zijn of haar bevindingen tot dan toe aan de groep én aan de zeer ervaren scriptcoach Hans Dortmans. Deze sessie vindt plaats op kantoor bij het Filmfonds in Amsterdam; een passende locatie om de inhoudelijke feedback van Hans te koppelen aan wat de realistische (on-)mogelijkheden zijn in Nederland voor beginnende documentairemakers.

Zo ga je met de feedback van 5 professionals en een dosis nieuwe energie de laatste fase van het traject in.

 
Fotografie  Esmee Jacobs

Fotografie Esmee Jacobs

  • een-op-een-sessie

Documentaire-regie is maatwerk. Daarom vergt elk proces een andere strategie in ontwikkeling en productie, en krijg je tijdens de winterstop van de Documentaire Kickstarter persoonlijk één-op-één advies via een Skype-gesprek met producer Britte Hermans over een passend ‘plan de campagne’ voor jouw project. Een stok achter de deur om tijdens het bewerkelijke proces van research en ontwikkeling actief en gemotiveerd te blijven.

  • masterclass en pitch

We verbreden de horizon bij de laatste sessie in een filmstudio met de masterclass van niemand minder dan internationaal prijswinnend regisseur Joost van der Valk! Deelnemers krijgen na afloop van deze openbare masterclass de kans om hun eigen filmplan aan hem te pitchen. Nu heb je een research-dossier om vol overtuiging de wijde wereld in te gaan. Plus een uitgebreid netwerk van enthousiaste mede-filmmakers, niet onbelangrijk!

Wat een prikkelende avond was dit. Het is jammer dat ik deze reeks niet eerder heb ontdekt, ik zou het iedereen aanraden!
— Joris * filmmaker
Ik ben heel blij dat ik aan Kickstarter heb meegedaan! Veel geleerd, leuke mensen ontmoet, en mijn filmplan onder de loep gelegd.
— Fem * researcher
Documentaire Kickstarter
Documentaire Kickstarter

praktisch

De Documentaire Kickstarter vindt plaats op onderstaande data van 19:00u-22:00u. De groep bestaat uit +/- 10 personen en de inspirerende workshop-locaties zijn verschillende, filmgerelateerde plekken in Amsterdam, zoals het kantoor van het Filmfonds:

2019 Programma
aug - medialandschap
(Britte Hermans en debuut-filmmaker)
sept - ontwikkeling en research
(Liza Kemman)
okt - filmplan
(Nathalie Crum)
nov - pitch & extra feedback
(Hans Dortmans )
nov - optioneel gezamenlijk bezoek IDFA
dec - privé-sessie
(Britte Hermans)
jan - eind pitch en masterclass
(Joost van der Valk)
data-wijzigingen onder voorbehoud

Data voor editie voorjaar 2020 volgen binnenkort, inschrijven is wel al mogelijk.

investering

Wil jij ook eindelijk écht aan de slag met je filmplan, dan is de Documentaire Kickstarter jouw plek. Het traject is ook geschikt als creatieve en zinvolle invulling van het opleidingsbudget voor werknemers van grote bedrijven.

Documentaire Kickstarter: € 1195,- incl BTW.
Veel deelnemers kiezen ervoor om dit bedrag te delen met hun werkgever.

Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus reserveer nu je plekje want vol is vol!

Voor grote bedrijven is er ook customized inhouse training beschikbaar tegen prijs op aanvraag. Genoemde bedragen zijn inclusief BTW, betaling per factuur voor aanvang van het traject. Op dit product zijn algemene voorwaarden van toepassing.

Vragen? Bel of mail voor meer informatie!

Graag tot snel!

De meerwaarde van dit traject is dat je ook
tussen de masterclasses in wordt aangemoedigd
om te werken aan je plan.
— Yvette - researcher

wat hou je eraan over?

Documentaire Kickstarter

- Een basis filmplan dat je zelf hebt opgebouwd in 8 sessies met advies en feedback van ervaren professionals
- Kennis van de documentaire-industrie, mede vanwege de wisselende film-gerelateerde leslocaties en het naslagwerk dat je krijgt met belangrijke websites en platforms.
- Creatieve, praktische én zakelijke ontwikkeling als moderne mediamaker
- Persoonlijke groei door uit je comfort zone te stappen en (beter) te leren pitchen
- Een certificaat van deelname
- Onbetaalbaar waardevolle contacten met andere filmprofessionals

WAT BESPAAR JE ERMEE?

- Een jaar-opleiding van € 8.499 bij een groot, commercieel instituut
- Vrijblijvende koffie-afspraken met mensen die je eigenlijk liever niet wilt lastig vallen met jouw vragen
- Kosten voor losse coachings-gesprekken bij professionals á € 250,- per keer
- Tijd om uit te zoeken wat je moet lezen, bekijken en welke film-events passen bij jouw profiel
- Een flinke dosis twijfel, frustratie en verspilling van talent

wat is de doelgroep?

Iedereen die aantoonbare affiniteit of ervaring heeft als maker. Ben jij journalist, redacteur, video-editor, schrijver, camjo, regisseur, producer, marketeer of communicatiespecialist, allround creatieve ‘millennial’, werkzoekende of een net afgestudeerde media-professional? Heb je een gezonde dosis nieuwsgierigheid en ambitie? Dan is deze kickstarter iets voor jou! Het traject sluit het best aan bij deelnemers die al bekend zijn met de film- en/of mediawereld en hier verder in willen doorgroeien. Toelating gebeurt op basis van aantoonbare ervaring als debuterend filmmaker, zie hieronder.wat wordt er van je verwacht?

Bij aanmelding stuur je direct een korte beschrijving van je documentaire-idee mee, dus je moet 1 A-4 kunnen aanleveren. Daarna krijg je een mail met aanvullende informatie en een voorbereidende opdracht. De eerste 5 bijeenkomsten zijn elke 2 weken op donderdagavond in Amsterdam, waardoor je tussendoor genoeg tijd hebt om aan je plan te werken (reserveer 1 á 2 dagen per week). Actieve deelname is belangrijk, want pitchen aan de groep kan alleen als je daadwerkelijk stappen hebt gezet in je ontwikkeling.


De Documentaire Kickstarter wordt gesteund door ervaren professionals uit het vak zoals Michiel van Erp, Manon van der Sluijs, Loes Komen en Peter en Petra Lataster.

wie zit er achter?

Het initiatief en de coördinatie voor dit traject ligt bij documentaire-producer Britte Hermans, die na veel veldresearch en met hulp van vakgenoten dit platform heeft opgezet voor talentvolle makers. Daarom staat een transparante, persoonlijke aanpak en heldere communicatie centraal bij de Documentaire Kickstarter.

Klik hier voor een impressie van de vorige masterclass-editie en van de filmmakers die al hebben bijgedragen aan de Documantaire Kickstarter!

De beste manier om de toekomst te voorspellen is de toekomst zelf te maken
— Abraham Lincoln

ontplooi nu jouw creatieve potentie!

Meer weten? Laten we kennismaken!


Op de diensten van Creatief met Film zijn Algemene Voorwaarden en een privacyverklaring van toepassing.