Creatief met Film organiseert
in samenwerking met Tungsten Studio

De Makers

met vanaf begin 2019 de aftrap van de

creative film academy

 
creatief met film

kickstart-traject

Wil je eindelijk aan de slag om jouw filmidee naar een hoger plan te tillen? Heb je ambities op het documentaire-vlak en naast je werk behoefte aan verdieping in de media-industrie?

De Creative Film Academy is de kickstart voor creatieve projecten van ambitieuze makers. In 4 workshops wisselen we inspirerende colleges af met praktische informatie over het vak en krijg je (bij afname van het hele traject) advies van professionals.

De Creative Film Academy is ontwikkeld dóór en vóór gepassioneerde filmmakers: enthousiasmerend, helder en realistisch.


Er zijn nog losse kaarten beschikbaar!Er werken momenteel zo’n 20.000 professionals in de audiovisuele industrie, een dynamische sector waarin nieuwe en commerciële media-platforms de status quo uitdagen. Tegelijkertijd ontdekken beginnende makers de laagdrempeligheid van het filmvak; iedereen kan via YouTube of tijdens een cursus leren draaien, monteren en ‘storytellen’. De vraag is echter op welk punt de kennis uit al die verschillende richtingen samenkomt. En in die kruisbestuiving ligt de basis voor deze Creative Film Academy.  

 
creatief met film
creative film academy.jpg
creatief met film

inhoud kickstart

Het Creative Film Academy traject bestaat uit 4 bijeenkomsten met een wisselend thema per sessie. De overkoepelende focus ligt op het bieden van een realistisch beeld van de documentaire-filmindustrie. Daarnaast kun je dankzij de suggesties en tips van professionals direct aan de slag met de ontwikkeling van jouw creatieve filmplan. Of je nu nog in de fase bent van het eerste idee of als je vastloopt in de montagefase van een project; met de hulp én het advies van ervaren makers en gelijkgestemden, til je jouw idee naar een hoger niveau. Het programma is als volgt:


  1. het begint bij het verhaal

Van 2 Doc tot Vice en van IDFA tot Netflix, de gedeelde noemer van succesvolle films is (en blijft) de kracht van een goed verhaal. Maar hoe begin je met zoeken en wat is je doel? In deze eerste bijeenkomst zetten we de veranderende 'crossmediale’ ontwikkelingen in een helder perspectief, gevolgd door een Masterclass over de do’s en don’ts van gedegen documentaire-research.

manon van der sluijs.png

Masterclass
Manon van der Sluijs

Dankzij haar bijdrage aan de succesvolle serie Schuldig werd Manon geroemd als de ‘beste researcher van Nederland’ en dat is niet onterecht. Al 20 jaar lukt het haar steeds weer om bijzondere mensen en verhalen te vinden voor prijswinnende documentairefilms en -series. Ze kent de sector van binnenuit en heeft een schat aan ervaring en voorbeelden uit de weerbarstige praktijk van het makersvak, dus aan inspiratie geen gebrek. Haar meest recente films zijn Sprekend Nederland van John Appel, Moeder aan de lijn van Nelleke Koop, en Goede Buren van Stellea van Voorst van Beest.

Locatie: Moma&Co
Maandagavond 7 januari

 

2. EEN FILMPLAN, EN DAN?

Omroepen, fondsen, productiebedrijven en talentenprogramma’s, waar moet je beginnen? In deze sessie zetten we de feiten en (on)mogelijkheden op een rij om als beginnende maker binnen te komen in het traditionele Nederlandse medialandschap, gevolgd door een exclusieve Masterclass van twee documentairemakers pur sang.

peter lataster en petra lataster czisch

Masterclass Peter Lataster en petra lataster-czisch

De sympathieke en alom gelauwerde filmmakers Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch bouwden in de afgelopen 25 jaar een indrukwekkend oeuvre op. Dankzij de lange, sobere shots en een liefdevolle blik op hun hoofdpersonen, is hun werk een boegbeeld voor het genre van de observerende documentaire. Na de succesvolle documentaire ‘De kinderen van Juf Kiet’ over een klasje met migrantenkinderen en hun bevlogen juf Kiet, draait inmiddels het vervolg ‘Jij bent mijn vriend’ in de bioscopen.
Het verzameld werk van Petra en Peter Lataster staat op de Lataster in Focus DVD-box, en voor fragmenten en een interview heeft website 2Doc.nl een speciaal dossier samengesteld met interviews en fragmenten.

Locatie: House of Watt
Maandagavond 21 januari

 

3. RECHTEN, REGELS EN GELD

Een avond over alles wat je niet leert via Youtube:
De juiste balans tussen creativiteit en zakelijkheid, hoe pak je dat aan? Van het vinden van het juiste platform om jouw plan aan te pitchen, tot het bepalen van de juiste dagprijs en het wel of niet kiezen voor crowdfunding, van het opstellen van de juiste quitclaim tot contracten en budgetten. Wat is nu precies de rol van productiebedrijven en hoe zit het met auteursrecht op je werk? Hoe kun je je weg vinden in het ‘Deltaplan Talent’? Op 4 februari krijg je antwoord op deze vragen van prijswinnend producent Loes Komen, die je meeneemt in haar ervaring met zowel grote, internationale filmproducties als met jong, Nederlands talent.

Loes Komen

Masterclass loes komen

Filmproducent Loes Komen werkte twee jaar als junior producer bij Els Vandevorst en Martin Koolhoven (N279). Momenteel produceert zij samen met Eva Verweij bij hun eigen productiehuis Room for Film zowel documentaires als fictiefilms. Loes’ afstudeerfilms 'Grijs is ook een Kleur' (regie Marit Weerheijm) van de Nederlandse Filmacademie boekte internationale successen: de film won een Studentenoscar, twee juryprijzen op TIFF kids en werd geselecteerd op meerdere filmfestivals. Loes was in 2017 Talent en Route op het NFF en werd geselecteerd voor het Rotterdam Lab op het IFFR. In 2019 zal ze deelnemen aan het prestigieuze Berlinale Talents programma in Berlijn, dus we zijn vereerd dat ze de haar kennis en ervaring met ons wil delen op 4 februari bij de Creative Film Academy!

Locatie: Hotel Droog
Maandagavond 4 februari

 

4. FILM EN AMBITIE: van docu tot fictie

In deze sessie verbreden we de horizon door te kijken wat er nog méér kan met jouw filmplan. Van ‘documercials’ tot online mini-series en complete films die zijn gedraaid op de smartphone. En na afloop van deze feestelijke slotavond bij Tungsten Studio proosten we bij de borrel op de stappen die je hebt gezet! Met een Masterclass door niemand minder dan prijswinnend regisseur Michiel van Erp.

michiel van Erp - foto Iris Duvekot.png

mASTERCLASS MICHIEL VAN ERP

Michiel van Erp wordt als de maker van tientallen succesvolle documentaires, dramaserie Ramses en recentelijk speelfilm Niemand in de Stad geroemd als één van de bekendste regisseurs van Nederland. Het begon in de jaren ‘90 met portretten van de ‘normale’ Nederlander in een unieke, soms ironische interviewstijl, met bioscoopfilm Pretpark Nederland als meest bekende voorbeeld. Hij ontwikkelde met o.a. I Am a Woman Now een nieuwe, serieuzere kant van zijn oeuvre en maakte vervolgens een overstap van documentaire naar fictie. De prijslijst voor zijn ‘drama-debuut’ Ramses is eindeloos, en ook over Niemand in de Stad zijn de recensies lovend.

De grote vraag is dan ook, hoe doet hij dit allemaal?
Je hoort het op 18 februari!

Locatie: Tungsten Studio
Maandagavond 18 februari
Zie hier het Facebook-evenement


voor wie

Ben jij journalist, redacteur, video-editor, schrijver, camjo, regisseur, producer, marketeer of communicatiespecialist, cameraman/vrouw, allround creatieve ‘millennial’, werkzoekende of een net afgestudeerde media-professional, heb je een gezonde dosis nieuwsgierigheid en ontluikende filmambities? Dan is deze kickstarter het ideale traject om je weg te (her)vinden als creatieve maker!

De beste manier om de toekomst te voorspellen is de toekomst zelf te maken
— Abraham Lincoln

investering

Er zijn per avond losse kaarten beschikbaar voor het masterclass-programma vanaf 19:00u. Deelname per losse avond kost € 37,50 incl. btw en tickets kun je verkrijgen via deze link.

Wil je daarnaast op de hoogte blijven over de start van de volgende, officiële editie van de Academy, meld je dan hier alvast aan voor de mailinglijst.

praktisch

De Creative Film Academy vindt plaats op maandagavond van 19:00u-22:00u op inspirerende, goed bereikbare locaties in en nabij Amsterdam:

7 januari Moma&Co (A’dam West)
21 januari House of Watt (A’dam Oost)
4 februari Hotel Droog (A’dam Centrum)
18 februari Tungsten Studio (Broek in Waterland)

De traject-kaarten zijn uitverkocht, maar er zijn wel losse kaarten beschikbaar per masterclass, zie hiernaast.

Graag tot ziens bij één of meer van deze avonden!


Op de diensten van Creatief met Film zijn Algemene Voorwaarden en een privacyverklaring van toepassing.